500 euroa jouluun

Perjantai 30.11.2018 - Kati

Ilmastonmuutos on nyt muodissa. Hyvä. Toivottavasti tämä trendi pysyy muodissa pitkään. Ihmiset tuntuvat tosissaan heränneen miettimään tämän pikku planeettamme hyvinvointia. Nyt jos koskaan onkin juuri oikea aika vuodesta havahtua siihen.

Suomalainen käyttää jouluun keskimäärin noin 500 euroa. Se on paljon rahaa. Jokaisen euron kohdalla on mahdollisuus ottaa kantaa, puolesta tai vastaan. 

Tekeekö tämä hyvää tälle planeetalle? Siinäpä kysymys, joka olisi hyvä esittää itselleen jouluostoksilla. Palautettakoon mieleen, että jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat kuten me suomalaiset, maapalloja tarvittaisiin 3,6 kappaletta. Ei hyvä.

Konserttielämykset, leffaliput tai lahjakortti e-kirjakauppaan eivät kauheasti tuhoa ympäristöä. Hieronta, kasvohoito, retriitti tai kotisiivous voisivat äkkiseltään ajateltuna myös toimia hyvin lahjoina. Ravintolalahjakorttikaan ei varmaankaan kovin pieleen menisi.

Parhaita lahjoja ovat sellaiset, jotka eivät jää nurkkiin pyörimään. Pullo hyvää glögiä tai paketillinen kynttilöitä ilahduttavat varmasti. Jouluna voi antaa myös kukkia! Muitakin, kuin joulutähtiä ja hyasintteja, jos ne eivät erityisesti sykähdytä. 

Oma aika on arvokas ja arvostettu lahja: voisiko kummilapselle antaa yhteisen pulkkamäkipäivän tai mummille ikkunanpesun? Omatekoiset keksit tai villasukat lämmittäisivät lahjansaajan mieltä ja varpaita. 

Solidaarisuuslahjankin voi antaa. Sellaisen, jolla autetaan köyhissä oloissa eläviä ihmisiä kestävällä ja kauaskantoisella tavalla.

Useimmiten tuppaa olemaan vieläpä niin, että se, mikä on hyväksi planeetalle, on hyväksi myös mielelle ja sydämelle. Tekeekö sinun joulusi hyvää tälle planeetalle?

Julkaistu Sanomalehti Kalevan kaupunkilehti Kale!:ssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu ilmastonmuutos aineetonlahja elämykset