Enemmän kasviksia!

Torstai 1.3.2018 - Kati

Vuoden alussa silmiin osuivat monenlaiset vegehaasteet. Totuuden nimissä arkiruokaa tulee usein tehtyä automaattiohjauksella yksistä ja samoista raaka-aineista: broilerista ja jauhelihasta lähinnä. Tuntuu, etten osaa laittaa hyvää kasvisruokaa.

Mutta ravintoloissahan osataan! Päätin ottaa alkuvuoden ulkoruokailut haasteena: en tilaisi lihaa. Kasvis- ja kalaruuat olisivat sallittuja. Samalla tulisi testattua ravintoloiden mielikuvitus vegeruuan suhteen ja poimittua toivon mukaan jotain myös omaan repertuaariin.

Syön ulkona muutaman kerran kuukaudessa, lounaita lähinnä. Lisäksi haen toisinaan ResQ-annoksen, joka on siis ravintoloista (yleensä lounaalta) jäänyttä ylijäämäruokaa, jota myydään edullisesti lounasajan päätyttyä.

Kokeilu oli avartava. Tulin huomaamaan, että ravintoloissa nojataan usein noihin ihan samoihin perusaineksiin kuin kotikeittiöissäkin. Jouduin useammin kuin kerran valikoimaan lounaspaikan päivän listan suhteen. 

Kasvisruuat eivät useinkaan kuulostaneet kovin herkullisilta. Maa-artisokkakeitto voi olla mukava, uusi tuttavuus, mutta pitääkö se nälkää koko iltapäivän? Ylipäätään kasvislounaat tuntuivat monessa paikassa olevan kovin kevyitä. Proteiinia sai annoksista usein etsimällä etsiä.

Tulin myös huomaamaan, että ravintoloiden kokkeja vaivaa näemmä sama mielikuvituksen puute kuin itseäni. Porkkanasta koostuva pihvi burgerin välissä ei vakuuttanut, eivät myöskään pakasteesta sulatetut einespullerot. Otin usein salaatin, mutta se ei varsinaisesti ollut ideana. Salaatteja osaan kyllä tehdä kotonakin.

Hampurilaisketjun soijatortilla yllätti positiivisesti. Myöskään vanhat suosikkini, Cafe Roosterin falafel-pita ja Olimpoksen kasvislautanen, eivät tuottaneet pettymystä.

Julkaistu Sanomalehti Kalevan kaupunkilehti Kale!:ssa 1.3.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vegehaaste vegaanihaaste kasvissyönti kasviruoka arkiruoka kasvikset ravintolaruoka